Tunus Cumhuriyeti


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Per, 25 Nis 2024 ]
Toplam 3 ziyaret
3 benzersiz ziyaretçi

tunus » Toplumsal Yapı

Tunus halkının %99 kadarı Müslüman'dır ve Arapça konuşur. Ülkenin güneyinde yaşayanlar Berberice konuşur. Bu kesim Müslüman nüfusun %1'i kadardır. Ülkedeki yabancılar genellikleFransız veya İtalyan'dır.

Tunus, Kuzey Afrika'da eski bir şehirdir. M.Ö. 8. yüzyılda Akdeniz doğu kıyısından Kuzey Afrika'da yerleşen Fenike tüccarları tarafaından kurulan Kartaca şehrinin yanında kurulan Tunus şehrinde tarih kaynaklarına göre Fenikeli tüccarlar oradaki Emaziği yani Berberiler yaşamaktaydı. Hatta Fenikeli tüccarlar Emaziği kralından izin alarak deniz kıyısında bir tepe üstünde ufak bir arazi satın alıp Kartaca'yı kurmuşlardı. Kartacalılar köken olarak Emaziğiler "Berberiler" ile beraber Sami ırktan gelen Fenikeliler ve daha sonra Roma'dan gelen Latin, slav, ve Germenlerden az olsa bile de oluşmaktadır. İslam Fethinden bir asır önce teslisi reddettiklerinden ötürü Kuzey Avrupa'dan göçettirilen Vandallar Kartaca'ı ele geçirip tek tanrılığa inanan Hıristiyan bir devlet kurmuşlardı. Az sürmeden Roma karşı yakaya geçip Vandalların devletini yok ederken Arap Yarım adasında yeni tektanrılık dini başlar ve hicri 30'lu yıllarında Kartaca fethedilip teslis inancından kutuluyor ve yeniden tektanrılığa kavuşuyor. Kartaca "Tunus Şehri" şu anda Müslüman bir devletin başkentliğini yapyor ve o devletin anayaysının ilk fıkrası şöyledir: "Tunus, dini İslam, dili Arapça rejimi cumhuriyet olan bir devlettir" Yani anayasaya göre Tunus, İslam Cumhuriyeti olmakla birlikte, hakiki müslümanlara büyük baskılar yapılmakta, başörtüsü ile sokağa çıkma yasağı getirmek gibi diktatörlük uygulamaları bulunmakta.Ama yine de dinsel faşizmin önüne geçilmesi için yapılması doğru olan bir diktatörlüktür. Halkın %99 Müslüman bunların %1 "İbadiler" adıyla bilinen Harici'lerden kalan bir gruptur. Gerisi Sunni Maliki mezhebine tabidir. Hicri 4. Yüzyılda Tunus'ta Şii Batini bir devlet kurulmuştu ancak bu Fatimi Devletinin padişahı Mısr'ı Abbasilerden alıyor ve Kahire şehirini kurduktan sonra paytahtini oraya naklediyor. O sırada Tunus halkı Sunnisiyle Haricisiyle birleşip Fatimi Devletinden bağımsızlığı ilan ediyorlar. Ve şu anda Tunus'ta hiç şii bir topluluk bulunmamaktadır. tunus'un büyükşehirlerinde bir Yahudi diasporası vardı ancak bunların çoğu Fransa'ya ve işgal edilmiş Filistin topraklarına yerleşmişlerdi. Tunus'ta şu anda hiç bir Hıristiyan topluluğu bulunmamaktadır. İslam fethinden önce birkaç hıristiyan devletinin beşikliğini yapan Tunus'un 16. yüzyıldaki İspanyol ve 20. yüzyıldaki Fransız işgallerinden dolayı halk işgalcinin dinine yönelmemiş. Bu ülkenin halkı, uzun silahlı mücadeleden sonra Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştır.


Yorumlar (1)
"Ama yine de dinsel faşizmin önüne geçilmesi için yapılması doğru olan bir diktatörlüktür." Bu nasıl cümle. Kendine gel.
bayezit tarafından | Per, 16 Nis 2015 07:53:50 tarihinde yazıldı.





Editör Bilgileri

Editör


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi